Projecten Diensten
Actueel Contact
Actueel
Nieuws

Gemerts Nieuwsblad - Jouw Bouw - Juni 2016

De Duurzame Donderdag 2017


Zij-instromers worden schilders Rozenoord Bergen op Zoom

Bergen op Zoom geeft zij-instromers een kwast

Vakboek Schildertechnieken vernieuwd

Boeklancering Schildertechnieken
Blog
Mastgoed Advies
De slapende, de sluimerende en de wakkere VvE

De slapende VvE
Is een niet actieve VvE.  Het bestuur is niet goed geregeld. Hierdoor kunnen er geen rechtsgeldige handelingen worden verricht. Vaak worden financiële aangelegenheden, reparaties en/of klachten die zich voordoen, onderling tussen de bewoners geregeld. Ondanks de goede bedoelingen van sommige eigenaren in een VvE is het goed te weten dat er sinds 2008 een bestuur moet zijn aangesteld die zorg draagt voor het onderhoud van het object, de administratie bijhoudt en het reservefonds beheert.

De sluimerende VvE
Is een VvE die niet meer slaapt maar ook niet echt wakker is. Zij hebben wel de noodzaak ingezien een bestuur te vormen. Omdat zij het druk hebben met hun dagelijkse beslommeringen hebben zij een VvE beheerder hun zaakjes laten regelen. Voor zover nog niets aan de hand. Een aantal jaar lijkt alles prima te verlopen. En dan dut men een beetje in. De VvE beheerder lijkt alles te regelen en brengt verslag uit. Het verslag is positief. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Na een incident wordt e.e.a. uitgezocht  en dan komt aan het licht dat heel wat zaken achterstallig zijn en kloppen de financiën ook niet meer. De VvE schrikt wakker. Als was het een nare droom.

De wakkere VvE
Ook zij weten dat een goed bestuur bittere noodzaak is. Omdat zij zich ook liever bezighouden met andere zaken dan het "gedoe" rondom de VvE laten zij zich begeleiden door de VvE-Coach. Deze zit naast hen aan tafel in plaats van tegenover hen. Hij regelt ook de zaakjes voor hen, maar zorgt er voor dat de VvE eigenaar blijft van het proces. Door elke stap transparant te presenteren, met volledige openheid van zaken, kan de VvE deelgenoot zijn in alle processen en daar lering uit trekken. Niets wordt dan aan het toeval over gelaten. De zaakjes zijn zichtbaar goed geregeld.

En dat slaapt een stuk lekkerder.....
Probleem in een 400 jaar oude VvE

Tijdens de vakantieperiode wil je even niet aan je werk denken. Lekker je hoofd leeg maken, het haastige Nederland even los laten en 3 weken genieten van natuur, cultuur en culinaire verassingen in het buitenland. Natuurlijk ontvang je zo nu en dan wel eens een e-mail of een ander, via moderne media verstuurd, verzoek van een klant. Welwillend en klantgericht wordt dan toch, tussen de bedrijven door, meegedacht in een passende oplossing voor zijn of haar vraagstuk. Zelf op zoek gaan naar werk tijdens de vakantie is er toch echt niet bij. Maar wat als beroepsdeformatie er toe leidt dat je toch weer geconfronteerd wordt met vastgoedproblematiek?

Onderdeel van cultuurbeleving is ook het kijken naar andere bouwstijlen in het buitenland. Allerlei gebouwen die afwijken in vorm, kleuren en onderhoudsconditie. Soms is het onderhoud dermate achterstallig dat cultuurbeleving ineens natuurbeleving wordt. Allemaal zo lekker anders dan het zo overgecultiveerde en strakgetrokken Nederland. De charmes van het niet binnen de lijntjes willen kleuren kunnen we op vakantie zo verschrikkelijk goed waarderen dat we er geheugenkaarten mee vol klikken om deze bijzondere herinneringen nog eens op te halen. Want ons hoofd moet immers leeg.

Gebrekkig onderhoud
En dan daar, midden in het dorpje Pintueles in Asturië (Noord-Spanje), staan een aantal lieftallige, rechthoekige, kleine gebouwtjes met een carré dak op 4 houten kolommen. In erbarmelijke conditie verkerend zie je dat de 4 hoofddraagbalken buigen onder het gewicht van de bovenliggende houten bouwdelen. Het verweerde hout ademt zwaar. In je lege hoofd trek je het vergelijk met een bejaard lokaal boertje in Zuid-Italië die met zijn gammele Piaggio Ape driewieler naast de weg staat om wat groente en fruit van het akkertje achter zijn huis te verkopen. Met zijn zwaar verweerde gezicht fronsend probeert hij al leunend op zijn wandelstok de aandacht van voorbijgangers te trekken.

Zo ook één lieftallig gebouwtje dat er uitspringt. Ondanks de erbarmelijke conditie kan je zien dat er vakmanschap bij komt kijken om het ding te maken. Maar waar dient het voor? Van wie is het? Waarom is het ding al zeker 20 jaar niet meer onderhouden? Gewoon voorbijlopen en geen aandacht schenken is het motto. Niet over nadenken; het hoofd moet leeg. Maar helaas, ergens achter in het hoofd rinkelt de door beroepsdeformatie gevormde onbeheersbare nieuwsgierigheid. Zucht! Toch maar even een dorpeling vragen.

Hórreo
In vakantie-Spaans met een Asturiër een vakinhoudelijk gesprek voeren valt niet mee. Maar als 2 apen die met gebarentaal elkaar wat willen uitleggen begint de informatieoverdracht. Het is een zogenaamde "hórreo", uit te spreken als oreo (het dubbele chocoladekoekje met de crèmevulling). Een graan- of voorraadschuurtje op 4 manshoge kolommen. Tussen de draagbalken en de kolommen zitten grote platte stenen die voorkomen dat knaagdieren via de kolommen het schuurtje betreden. Verder is er geen contact met de grond. In het midden staat een stenen trap waarvan de laatste 2 treden ontbreken. Van daaraf kan je via het gat in de vloer het gebouwtje betreden. Deze hórreo blijkt redelijk uniek te zijn. De verticaal geplaatste hoekbetimmering middels planken blijkt in zijn geheel uit een boom stam gehouwen te zijn. Het gebouw staat er al 400 jaar.

Prachtig, geweldig! In volvoering wordt gevraagd waarom er dan al zeker in geen 20 jaar meer onderhoud aan is gepleegd. Glimlachend, als alleen een Spanjaard dat kan, wordt verteld dat er al zeker 200 jaar geen onderhoud heeft plaatsgevonden. 200 jaar! Hoofdschuddend wordt gevraagd waarom. Het verpauperde uiterlijk schreeuwt om maatregelen. Tja. Schouderophalend wordt verteld dat deze hórreo al 4 eeuwen het bezit van de 6 families in het dorp is. Ook de gesprekspartner is mede-eigenaar. Iedereen heeft 1/6 deel van de ruimte tot zijn beschikking. En het blijkt toch wel heel moeilijk te zijn, om de neuzen van de eigenaren in dezelfde richting te krijgen......

......Ah bekende problematiek. Thuis in Nederland lukt het, als adviseur, vast wel zo'n proces vlot te trekken.....        
.........thuis in Nederland.